Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een

Karton is een duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Na gebruik kan karton perfect gerecycled worden, mits het materiaal gescheiden wordt gehouden van het restafval. Karton bestaat uit houtvezels en 87% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier. Daarom is kartonrecycling belangrijk voor de productie van nieuw karton.

Is karton afval?

Nee, karton is geen afval maar een 100% recyclebare grondstof. Karton is een natuurlijk product en kan door karton recycling tot wel 25 keer worden hergebruikt.

Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het materiaal goed genoeg is.

Zonde dus om het materiaal weg te gooien bij het restafval, want dan gaat de waardevolle grondstof verloren. Maar gelukkig zijn we in Nederland gewend om oudpapier en karton gescheiden in te zamelen.

karton-recycling-natuurlijke-grondstof

Doordat burgers, gemeenten, bedrijven en oudpapierondernemingen er samen voor zorgen dat het meeste karton gescheiden blijft, wordt maar liefst 90% van het gebruikte papier en karton ingezameld voor recycling.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om karton te scheiden van het overige bedrijfsafval. In de Afvalwijzer voor bedrijven en het LAP staan wettelijke regels voor het gescheiden houden van afvalstoffen, waaronder dus ook karton.

Daarbij is het belangrijk dat het karton altijd aan de bron wordt gescheiden. Dit geldt overigens ook voor oud papier, glas, GFT, swill, groenafval, piepschuim, textiel en matrassen.

Hoe kartonafval scheiden?

storten-perscontainer-karton

Om kartonafval te kunnen recyclen is het van belang dat het materiaal schoon en droog aangeleverd wordt. Daarom zijn de juiste inzamelmiddelen voor karton van belang.

De meeste bedrijven gebruiken rolcontainers om kartonafval te scheiden van het restafval. Daarbij is het verstandig om grote stukken karton te verkleinen en kartonnen dozen plat te maken. Hierdoor wordt de capaciteit in de rolcontainer maximaal en effectief benut.

kartoncontainer-rolcontainer-kartonafval

Bij grotere hoeveelheden kartonafval is het gebruik van rolcontainers niet voldoende meer. Een kartonpers biedt dan een oplossing om het voluminieuze materiaal te comprimeren tot kartonbalen. Door het karton te persen wordt het materiaal verdicht, waardoor er in verhouding minder transportbewegingen noodzakelijk zijn.

Er kan gekozen worden voor diverse kartonpersen. Voor het compacteren van relatief kleinere hoeveelheden kartonafval is een verticale balenpers een oplossing. Bij grotere volumes is een horizontale perscontainer een effectievere oplossing.

perscontainer-legen-hul-stationaire-pers

Perscontainers zijn beschikbaar als mobiele oplossing, dit wordt een zelfperscontainer genoemd. Voor zeer grote volumes karton wordt een stationaire perscontainer ingezet, dit is een persinstallatie die aangebouwd is aan het pand. In deze pers kan wel 38 m³ kartonafval worden gecomprimeerd.

Heeft u advies nodig om uw afvalstromen gescheiden te houden? Vraag dan vrijblijvend een afvalscan aan.

Hoe werkt kartonrecycling?

Kartonrecycling is alleen mogelijk door gescheiden inzameling van het karton. U bent dus als bron de belangrijkste schakel om recycling en hergebruik van karton mogelijk te maken.

oud-papier-vrij-van-verontreiniging-voor-recycling

1. Ophalen of inleveren van karton

Het gescheiden karton wordt in de meeste gevallen opgehaald door een oudpapieronderneming of recyclingbedrijf. Maar het is vaak ook mogelijk om als bedrijf het gescheiden karton aan te leveren.

Het aanleveren van kartonafval is ideaal als u zelf de middelen heeft om het materiaal weg te brengen. Bijvoorbeeld als u over eigen vrachtwagens of bestelbussen beschikt. U kunt bijvoorbeeld uw kartonafval gratis inleveren bij de Circular HUB Amsterdam.

2. Sorteren en persen van karton

Het ingezamelde of aangeleverd karton wordt door de oudpapieronderneming niet direct gerecycled. Op de locatie van het afvalbedrijf wordt het karton overgeslagen en gereedgemaakt voor verdere recycling.

Eerst worden verontreinigingen verwijderd uit het karton, denk aan stukken piepschuim, plastic folies of verontreinigd karton.

kartonbalen-in-loods

Daarna wordt het materiaal gesorteerd op soort en op kwaliteit. Vervolgens wordt het karton geperst tot industriële balen met gewichten die kunnen oplopen tot 1.000 kg 

3. Transport naar papierfabriek

De kartonbalen worden geladen in een vrachtwagen en vervoerd naar de papierfabriek. Op deze locatie wordt het karton daadwerkelijk gerecycled.

4. Verpulpen

Het karton wordt ontbaald en het materiaal wordt vervolgens gereinigd en vermalen tot een pulp met behulp van water. Tijdens dit proces worden fijne verontreinigingen uit de kartonbrij verwijderd door diverse zeeftechnieken, zoals verpakkingstape, stickers en nietjes.

Door ontinkting wordt ook de inkt verwijderd die mogelijk gedrukt is op het karton. Dit wordt flotatie genoemd. Hierbij worden inktresten verwijderd en gescheiden van het karton door opstijgende luchtbellen. De inkt komt zo als het waren bovendrijven. Tot slot wordt de pulp gebleekt met behulp van zuurstof, waterstofperoxide of ozon.

5. Persen en drogen

De kartonpulp bestaat voor ruim 80% uit oudpapier en karton. Om het materiaal te verstevigen worden er altijd verse houtvezels toegevoegd.

Nu de pulp gereed is wordt het materiaal geperst tussen grote en verwarmde walsen. Hierdoor wordt het materiaal ontwaterd waardoor het uiteindelijk kan drogen. Het gedroogde papier wordt ten slotte opgerold waarmee het recyclingproces van het karton voltooid is.

Lees meer over recycling van oudpapier en karton.

Voordelen van kartonrecycling

Het scheiden en recyclen van kartonafval biedt vele voordelen:

  • Besparing van grondstoffen: Door kartonafval te recyclen, hoeven er minder bomen te worden gekapt.
  • Energie- en waterbesparing: Het recyclageproces van karton vereist minder energie en water in vergelijking met het maken van nieuw karton uit virgin grondstoffen.
  • Vermindering van broeikasgasuitstoot: Recycling helpt de CO2-uitstoot te verminderen. CO2 blijft namelijk langer opgeslagen in het karton.
  • Vermindering van de afvalberg: Het verminderen van de afvalberg is een belangrijk aspect van duurzaam afvalbeheer. Kartonafval dat niet wordt gescheiden belandt bij het restafval. Dat betekent dat de grondstof wordt verbrand.
  • Minder druk op de natuur: Het verminderen van de vraag naar nieuwe houtvezels voor kartonproductie draagt bij aan het behoud van bossen.

89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier wordt gerecycled. Ruim 87% van het nieuwe papier wordt gemaakt van gerecycled papier.
(bron: PRN)

Scheidingswijzer: Wat mag er wel en niet bij karton afval?

afvalstroom-sticker-karton-recycling

Om kartonrecycling en hergebruik van dit mooie natuurlijke materiaal mogelijk te maken is zorgvuldige sortering en scheiding noodzakelijk.

Voor hoogwaardige recycling is het van belang dat er een homogene materiaalstroom ontstaat. Dit wordt ook wel een monostroom genoemd, wat betekent dat het materiaal uit één grondstofsoort bestaat met zo min mogelijk verontreiniging.

loods-kartonbalen-voor-recycling

In de basis dient het karton schoon en droog te zijn, maar er zijn nog een aantal zaken om op te letten bij het scheiden van karton, want niet alle soorten zijn geschikt voor recycling.

Bijvoorbeeld geplastificeerd of gelamineerd karton, karton met verlijmd piepschuim of vervuild karton. Karton kan bijvoorbeeld vervuild zijn met vet, olie, verf, chemicaliën of organisch afval.

Wat wel mag (voorbeelden):

  • Schone taart- en pizzadozen
  • Kartonnen eierdozen
  • Kartonnen dozen
  • Kartonnen opvulling
  • Golfkarton
  • Wc-rolletjes

Wat niet mag (voorbeelden):

  • Drinkpakken (van melk, yoghurt, sap, soep en saus)
  • Geplastificeerd papier en karton
  • Cominatieverpakkingen (karton verlijmd met plastic of piepschuim)
  • Gebruikte kartonnen koffiebekers (vanwege plastic- of waslaagje)
  • Ordners en ringbanden (met klem en/of plastic kaft)
  • Taart- en pizzadozen met voedselresten.

Vraag bij uw afvalinzamelaar na wat er wel en niet bij het karton mag.

Soorten karton

Kartonfabrieken maken vouwkarton en massiefkarton. De meest bekende vorm van karton is golfkarton, hier worden kartonnen dozen van gemaakt. Maar er zijn ook nog andere soorten, zoals:

  • Grafisch karton
  • Honingraatkarton
  • Massief karton / solid board
  • Grijs karton
  • Vouwkarton
  • Vormkarton
  • Kraftkarton

Bronnenlijst

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u uw zakelijke karton recyclen?

Om oud papier en karton te recyclen, dient het materiaal gescheiden te worden van uw overige afvalstromen. Lees meer over het gescheiden houden van kartonafval bij uw bedrijf.

Offerte aanvragen →
Direct advies: (023) – 534 1600