Nijssen Recycling B.V. Nieuw-Vennep T: 023-5341600

Klanten beoordelen ons met een
Verschil-EPS-EPP-EPE-piepschuim-header

Verschil tussen EPS, EPP en EPE piepschuim

Piepschuim is een verzamelnaam voor verschillende soorten piepschuim en foam. We onderscheiden drie soorten: EPS piepschuim, EPP piepschuim en EPE foam.

EPS piepschuim

De afkorting EPS staat voor Expanded Polystyrene of Geëxpandeerd Polystyreen. EPS wordt gemaakt van polystyreen en is daarom een kunststof. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim, tempex of PS-hardschuim genoemd. Van oorsprong is EPS een isolatiemateriaal, maar tegenwoordig wordt EPS piepschuim voor vele doeleinden gebruikt, zoals verpakkingsmateriaal.

Kenmerken: EPS piepschuim is licht, bijna altijd wit, vormvast, brokkelig en heeft een goede isolerende werking.

EPP piepschuim

De afkorting EPP staat voor Expanded Polypropylene of Geëxpandeerd Polypropyleen en is gemaakt van polypropyleen. Het materiaal kenmerkt zich doordat EPP in korte tijd naar zijn huidige vorm terugkeert nadat het materiaal is ingedeukt. EPP lijkt op het eerste gezicht op EPS piepschuim, want het zijn beide een geëxpandeerde kunststof. Het verschil is dat EPS een bros materiaal is en EPP een harder materiaal. Je kunt EPP breken zonder dat het materiaal verkruimelt, zoals EPS piepschuim.

Kenmerken: EPP is licht, absorbeert impact, breekt nauwelijks, heeft een goede isolatie, hoge warmtestabiliteit en behoudt zijn originele vorm.

EPE foam

De afkorting EPE staat voor Expanded Polyethylene of Expanded Polyethyleen en lijkt qua eigenschappen sterk op EPP. Het verschil is dat EPE flexibeler is dan EPP. Het materiaal wordt dan ook ingezet voor producten die het uiterste vergen van het materiaal en de materiaaleigenschappen volledig benutten. Zo wordt EPE bijvoorbeeld gebruikt in de beschermende kleding van ijshockeyspelers.

Kenmerken: EPE is een ademend materiaal en absorbeert geen vloeistof. Het materiaal kan elke vorm aannemen (en herstelt zijn huidige vorm na indeuken), is lichtgewicht, flexibel, makkelijk te bewerken en is 50 keer lichter dan water.

Lees meer over piepschuim.